Aquesta exposició presenta una mostra de la col·lecció arqueològica del Museo del Jade y de la Cultura Precolombina que destaca els processos històrics, socials, tecnològics i les creences que les societats precolombines van desenvolupar per tal d’elaborar objectes d’ús quotidià i cerimonial. Les peces fabricades en argila, pedra, jade i or reafirmen la presència de pobles dinàmics amb líders polítics, espirituals i artesans especialitzats que van establir relacions locals i interregionals amb altres cultures d’Amèrica a partir d’una cosmovisió animista.
L’àrea geogràfica i la diversitat d’ecosistemes tropicals on aquests grups es van desenvolupar, van afavorir la creació de mites sobre l’origen de les persones, dels animals o dels xamans, líders religiosos que havien d’exercir de mitjancers entre el poble i el món espiritual que els envoltava. La iniciativa de realitzar aquesta exposició conjuntament entre el Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Museo del Jade sorgeix amb la intenció de fer conèixer a Barcelona els canvis socials i culturals que van experimentar les societats costa-riquenyes antigues. El patrimoni precolombí i etnogràfic que s’exposa reflexa una memòria ancestral que dóna identitat i serveix de marc de referència de la multiculturalitat, característica de la societat costa-riquenya actual.
Representació en jade d'un rat-penat amb les ales esteses en les que també trobem tallades figures de rèptils.
El rat-penat és un mamífer que sol habitar coves i fer vols nocturns. Ha estat inclòs en els mites relacionats amb l'inframon i la mort pels indígenes de gairebé tota Amèrica. És per aquest motiu es troba representat usualment en jade i també en d'altres materials.
A Costa Rica un mite sobre l'origen de la Terra involucra al rat-penat com a personatge central ...
"Cuando Sibö, creador de los indígenas, encontró que nacían plantas sobre el guano del murciélago, le preguntó a éste en dónde comía. El murciélago le contó que bajaba al centro de la tierra donde vivían una mamá, su hija y su nieta. Allí le chupaba la sangre a la niña.
Sibö mando al murciélago a traer a la niña, pero en lugar de eso el animalito le cortó el dedo y al darse cuenta los familiares de lo que había pasado, lo atraparon y lo partieron en dos.
El murciélago muy triste llegó donde Sibö y éste para recompensarlo lo pegó y dejó colgando de sus patas, porque era la única manera de seguir con vida y le dijo que cuando existieran personas sobre la tierra y tuvieran animales él podía chuparles la sangre."
Per a conèixer més sobre els mites dels habitants originaris de Costa Rica us convidem a visitar aquesta exposició.
Més informació macvisites.acdpc@gencat.cat
VEURE LES ACTIVITATS ORGANITZADES EN EL MARC DE LA MOSTRA >
Espai dedicat als més inquiets!
Si vols descobrir deu objectes excepcionals de l'exposició fes clic aquí>