"Hi havia tapissos teixits amb fil d'or i la cadena d'or estava guarnida amb perles, robís i maragdes col·locades en filera".
Abd al-Malik descriu així la sumptuositat dels tresors que van trobar els àrabs durant l'ocupació del regne visigot de Toledo. En aquell context d'arribada i saqueig algú va decidir protegir i amagar el tresor que avui anomenem de Torredonjimeno fins que, l’any 1926, va ser trobat d’una manera fortuïta en aquest municipi de Jaén.
Es tracta d'un conjunt d'objectes d'orfebreria que devien formar part d'un tresor eclesiàstic, un regal o donació d’algun rei noble. El tresor de Torredonjimeno, relacionat amb alguna església, basílica, capella o santuari dedicat a les santes Justa i Rufina, constitueix un conjunt d'elements valuosos tant per la seva naturalesa i qualitat com per la seva raresa i importància històrica.
Exposició organitzada pel MAC Barcelona juntament amb la Subdirección General de la Promoción de las Bellas Artes i la Consejería de Cultura de la Junta de Andalucía.
Museu d´Arqueologia de Catalunya – Barcelona (Passeig de Santa Madrona, 39-41. Parc de Montjuïc)| Barcelona (Barcelonès)