Apol·lo, déu jove i atlètic, encarnava la perfecció física i moral per excel·lència de l’antiga Grècia.
En honor seu se celebraven els jocs esportius al santuari de Delfos i, els seus «reflexos» esdevenien el principal objectiu dels atletes que volien aconseguir la immortalitat divina a través de l’exaltació de l’exercici i la competició. I és que l’esport va ser un component essencial de les cultures de la Mediterrània antiga. Els jocs atlètics posseïen molts trets arrelats a la cultura dels costums sagrats, al ritual i a la percepció de l’home enfront dels déus i enfront d’ell mateix i de la comunitat.
La seva funció religiosa, política i social va assolir una importància transcendental. Les competicions atlètiques eren enteses com a mitjà de propaganda de les poderoses elits gregues i romanes, símbols de prestigi de les jerarquies socials, instruments per a controlar les masses populars i, sobretot, eren elements de cohesió social de la comunitat i d’aquesta amb els déus. Per tant, l’esport esdevé un element indispensable per poder comprendre el món antic i, en certa mesura, el nostre propi món.
Exposició organitzada per la Subdirección General de la Promoción de las Bellas Artes del Ministerio de Cultura
Reflexos d’Apol·lo. Esport i arqueologia a la Mediterrània antiga
Museu d´Arqueologia de Catalunya – Barcelona (Passeig de Santa Madrona, 39-41. Parc de Montjuïc)| Barcelona (Barcelonès)