La revolució neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis

Del 5 d'octubre de 2017 al 28 de gener de 2018

La primera gran transformació del medi  .... plantes i animals domèstics desconeguts fins aleshores i l’aplicació de tecnologies que transformarien radicalment l’entorn. Fa uns 7400 anys un grup d’agricultors i ramaders prehistòrics s’assenten a la vora de l’estany de Banyoles, esdevenint el poblat neolític més important a Catalunya i on es va produir una veritable revolució.

La Draga és l’únic jaciment arqueològic lacustre de la península Ibèrica i un dels més antics i importants de la Mediterrània occidental que permet exemplificar a través de l’extraordinari patrimoni conservat, en part sota l’aigua, una etapa cabdal de la nostra història: els inicis de l’agricultura i la ramaderia.

L'emoció de trobar-se en un jaciment irrepetible encapçala una proposta museogràfica innovadora que empra recursos audiovisuals i recreacions virtuals per transportar-nos al neolític. 

L'exposició

La revolució neolítica

La Draga, el poblat dels prodigis s’estructura en àmbits que responen a quatre conceptes bàsics: emoció, anàlisi, interpretació i imaginació.

L’emoció

Mostra l’impacte que va generar la descoberta de l’assentament del poblat de la Draga el 1990 i presenta als arqueòlegs protagonistes de la recerca. S’exposa una eina de fusta de més de 7.000 anys, que s’ha convertit en un dels seus símbols.

Anàlisi 

Presenta una col·lecció singular de peces arqueològiques originals, representatives del jaciment: la fauna (salvatge i domèstica), les restes vegetals (silvestres i conreades), les restes d’aliments, els objectes de la vida quotidiana, els estris d’ús pràctic, els guarniments i els elements connectats amb l’esfera social o les creences. 

Interpretació 

Reconstrueix el panorama del que va succeir a La Draga durant aproximadament 400 anys gràcies a l’enorme quantitat de dades obtingudes i processades per un ampli equip científic multidisciplinar.

Recreació

Escenografia amb l’ambient de La Draga mitjançant una cabana ambientada amb tota mena de peces, com les que han aparegut a l’excavació i que es podran manipular, i un espai de realitat virtual.

Recursos

Patrimoni arqueològic conservat

L’exposició reuneix per primera vegada més de dues-centes peces arqueològiques del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles. Es tindrà l’oportunitat de veure una col·lecció de peces de fusta i matèria orgànica úniques. Elements estructurals de les cabanes, penjolls caragolines, braçalets de marbre, restes de menjar i ceràmiques de cuina i eines lítiques, estris de fusta, … on destaca un arc de teix i els cranis-trofeu de diversos animals.

Audiovisuals 

Els vuit audiovisuals que es presenten per primera vegada connecten en primera persona amb els directors de les primeres excavacions, recullen les peculiaritats del treball de tot l’equip arqueològic sobre el terreny i aporten la visió de destacats especialistes sobre temes de reflexió transversals (Ferran Adrià - la cuina i l’alimentació, Martí Boada - la petjada humana sobre el medi ambient, Marc Boada - la innovació tecnològica i Eulàlia Subirà - els orígens de la comunitat de la Draga a partir de la paleogenètica)

Realitat virtual

El visitant entra en el poblat de La Draga i en el Neolític a través d’un audiovisual de realitat virtual que recrea una passejada pel jaciment i el seu entorn. Producció del Departament de Prehistòria de l’UAB i l’Institut d’Investigació en Inteligència Artificial del CSIC s’emmarca en un projecte del Programa Recercaixa, finançat per l’Obra Social La Caixa.

Veure les activitats organitzades en el marc de l'exposició >

 

Els GENIS NEOLÍTICS de la Draga

Espai dedicat als més inquiets!

Si vols descobrir deu objectes excepcionals de l'exposició fes clic aquí>


ARXIUS DE DESCÀRREGA
NOM DE L'ARXIU MIDA DE L'ARXIU
Dossier de prensa de La Draga 4 MB
Twitter
Facebook

Videos en relació a l'exposició la revolució neolítica

Clip la revolució neolítica


Experimentació a la Draga: Xavier Terradas i Antoni Palomo, 2015