La nova exposició permanent del Museu d’Arqueologia de Catalunya, IMPERIVM. Històries romanes, és una guia cap a la descoberta de la civilització romana a través de les històries de diferents habitants de l’imperi romà, dels seus neguits i anhels, que en primera persona expressen l’experiència de com es vivia en un món complex i divers, però al mateix temps global i integrador.
El context d’aquestes històries el trobem en els diferents àmbits de l'exposició, que ens parlen de manera oberta i transversal, dels temes substancials que conformaven la civilització i la cultura romanes, com ara els principis i les manifestacions del poder, les creences, l’estructura social, l’oci o el treball. A través de la presentació i el diàleg amb els objectes i recursos de l’exposició, el visitant pot copsar l’essència de Roma, així com la projecció del seu poder i la seva cultura, durant gairebé més de 700 anys, per tota la Mediterrània i Europa.
Es proposa una nova presentació de les col·leccions d'època romana que es conserven a la seu del Museu d'Arqueologia de Catalunya a Barcelona. La major part d'aquestes col·leccions provenen de troballes i excavacions fetes a les antigues ciutats romanes de Barcino (Barcelona), Emporiae (Empúries) i Baetulo (Badalona), enriquides amb altres objectes arqueològics de la mateixa cronologia, procedents també d’altres indrets de Catalunya i de la Península Ibèrica, i, àdhuc, d’altres territoris de la Mediterrània.
La seva significació museística i patrimonial és força rellevant, i alguns dels objectes que integren aquestes col·leccions són obres d’una gran singularitat i bellesa, com ara el bellíssim fragment d’escultura conegut com la “deessa del carrer Paradís”, obra del segle i dC, procedent de Barcelona; el cap en bronze de l’anomenada “dama Flàvia”, del darrer quart del segle i dC, trobada a finals del segle xix a Empúries; el sarcòfag del “rapte de Prosèrpina”, del segle ii dC, procedent de Santa Pola (Alacant) o l’impressionant “mosaic del circ” de Barcelona, datat al segle iv dC, que, per la seva temàtica, constitueix una obra de gran singularitat i, sens dubte, de gran projecció internacional.
A càrrec del director del Museu d'Arqueologia de Catalunya Jusèp Boya i Busquet
Introducció:
Visions de l'Imperi:
Roma al MAC:
A càrrec dels comissaris Mario Cervera i Arturo de la Oliva
Catàleg disponible a la botiga del Museu d'Arqueologia de Catalunya a Barcelona.