Elles es prefereixen rosses

Com es tenyien els cabells a l'època romana

Una mica de safrà, base de greix de cabra, cendres de faig... i llest! Ja tenim preparat el tint per lluir una cabellera rossa com la de les dones germàniques. Anar a la perruqueria a tenyir-se els cabells no és res de nou. Les fonts antigues ens confirmen que per a la domina romana -dona de classe benestant-, era molt important tenir cura del seu cabell. El portaven recollit i ben pentinat, ja fos natural o amb postissos i perruques, en senyal de civilitas i en contraposició a les dones bàrbares que el duien despentinat.

Però, tot i voler diferenciar-se de les dones bàrbares lluint acurats pentinats, va ser precisament la fascinació i l’atracció que van sentir per les cabelleres rosses de les serventes de la Gallia i la Germania, el que va portar a les dones romanes a tenyir-se el seu de ros.

Plini el Vell, a la Història Natural, cita un gran nombre de plantes per elaborar tints: la lisimàquia per obtenir cabells rossos, els hipèrics i la polemonia cuita amb oli per enfosquir-los, i la pela de nou per aconseguir cabell vermell, normalment reservat a les prostitutes.

El tint, però, no era l’única opció per lluir cabells rossos. Dur perruques elaborades amb els cabells de les captives va ser una moda que es va imposar entre les personalitats imperials. Entre elles Messalina, la tercera esposa de l’emperador Claudi, que tenia una ingent col·lecció de perruques rosses, fins a 700! I és que el cabell ros s’associava a l’or i, segons els textos llatins, era símbol de bellesa i es vinculava a les divinitats. És per això que el trobem esmentat de diverses formes per referir-se a les diferents tonalitats: flavus, aureus, croceus, fulvus, rufus, rutillus...

Sembla però que finalment, a Roma i potser degut a la literatura satírica, dur els cabells rossos va deixar de ser ben vist, tot i que aquesta moda no va desaparèixer del tot. Els cabells rossos, així com els colors vermell i el blau van continuar molt present a la comèdia i al món de les cortesanes.

Com hem vist, el color del cabell, a través dels seus diversos matisos i gradacions, va contribuir a fer créixer el poder de seducció i erotisme en els pentinats de la dona romana.


Les nostres històries de tocador
Veure en el mapa

ADREÇA

Passeig de Santa Madrona, 39-41 
Parc de Montjuïc. 08038 Barcelona
Tel. 93 423 21 49

HORARIS

De dimarts a dissabte

de 9,30 h a 19,00 h

Diumenges i festius

de 10 a 14.30 h

Dilluns tancat

CONTACTA AMB EL MUSEU

TELÈFON: 93 423 21 49
E-MAIL: infomac@gencat.cat
Twitter
Facebook