Laboratori d'osteoarqueologia i paleopatologia

El laboratori d'osteoarqueologia i paleopatalogia té cura de les restes humanes procedents de contextos arqueològics. La missió principal del laboratori és la recerca osteoarqueològica per generar coneixement nou sobre la diversitat humana, la salut i el comportament dels homes i dones del passat. Busquem contribuir al diàleg interdisciplinari i a una millor comprensió de la història de Catalunya a partir del testimoni de les seves restes antropològiques. 

L'any 1971 es va inaugurar el Laboratori de Paleopatologia i Paleoantropologia amb el Dr. Domènec Campillo com a responsable col·laborador del MAC, que va mantenir durant més de quaranta anys una intensa activitat científica. Fruit d'aquesta activitat, el Museu va anar gestionant una important col·lecció de paleopatologies de referència que actualment està en procés de documentació i catalogació amb l'objectiu de fer-la consultable. Aquesta singular col·lecció ha donat lloc a diverses exposicions divulgatius, essent Ossos. Un viatge a l’època medieval a través de l’antropologia física, la darrera. 

Del 2017 al 2024 el laboratori va estar gestionat per l'empresa adjudicatària del servei de gestió i explotació del laboratori per a activitats empresarials vinculades a la recerca i a la realització d'estudis antropològics (ACPC-CT-33.17) Antropòlegs.Lab sota la direcció de la Dra. Núria Armentano. Durant aquest temps el laboratori va donar servei d'excavació i estudi de restes antropològiques de diferents cronologies i contextos per a moltes empreses d'arqueologia de Catalunya, i divulgant la tasca realitzada en jornades, congressos i cursos. 

El laboratori és un espai de treball i recerca en osteoarqueologia, actiu i de referència, on s’hi desenvolupen estudis integrals de restes osteoarqueològiques sota els següents objectius generals:

  1. Generar coneixement nou sobre la diversitat humana, la salut i el comportament de les societats passades.
  2. Tenir cura de les restes osteoarqueològiques en totes les seves fases d’estudi, gestió i exposició.
  3. Potenciar i difondre el patrimoni osteoarqueològic de Catalunya.

Persona de contacte: Dra. Núria Armentano i Oller | nuriaarmentano@gencat.cat 


Història del Laboratori d'Antropologia i Paleopatologia

Domènec Campillo va ser l'ànima del Laboratori d'Antropologia i Paleopatologia

Història del laboratori