LA BIBLIOTECA ROMANDRÀ, TEMPORALMENT, TANCADA AL PÚBLIC PER OBRES
S'informarà amb antelació la data de reobertura
Disculpeu les molèsties
L’actual biblioteca del MAC prové de l’Institut de Prehistòria i Arqueologia de Barcelona. Va néixer l’any 1935 com a conseqüència de la instal·lació del Seminari de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Catalunya amb la seva biblioteca i també de l’Associació Catalana d’Antropologia, Etnologia i Prehistòria, a l’edifici del Museu; a més del fons d’arqueologia de l’antiga Biblioteca de la Junta de Museus, i arran de la vinculació ja existent d’aquests centres -des dels seus orígens al 1915- amb el Servei d’Excavacions i Arqueologia de la Mancomunitat de Catalunya.
En crear-se l’actual Museu la Junta de Museus “va cedir tots els llibres de la seva biblioteca especial d’art que es referien a temes d’arqueologia a fi que amb ells es pogués formar un fons bibliogràfic d’aquesta especialitat”. Part d’aquest llegat forma avui en dia la Reserva de la Biblioteca. A més, hi ha nombroses obres adquirides directament per part de la Junta per a la Biblioteca, i també s’hi van transferir algunes de les obres d’arqueologia del fons de la Biblioteca de la Universitat de Barcelona, per un conveni existent en temps de la Generalitat Republicana.
Quina és la nostra funció?
La nostra missió és recollir, conservar i difondre la documentació necessària perquè el Museu d'Arqueologia de Catalunya pugui assolir els seus objectius. La biblioteca del MAC és un servei de suport a la recerca, la documentació, l'educació i el programa d'exposicions de la nostra institució.
Mitjançant aquest servei s'organitzen, es processen i es posen a l'abast dels usuaris tot el fons bibliogràfic i documental del MAC.
Quina és la normativa per poder accedir-hi?
Són usuaris de la biblioteca tots els membres del MAC, professors universitaris i investigadors, estudiants universitaris i aquelles altres persones i/o entitats interessades en el món de l'arqueologia.
Els usuaris han de complir les condicions d’utilització del servei i respectar la normativa de funcionament.
Consulta del catàleg bibliogràfic del MAC
El fons de la Biblioteca del MAC Barcelona està integrat al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) i al catàleg de les Biblioteques Especialitzades de la Generalitat de Catalunya.
Catàleg de les Biblioteques Especialitzades de la Generalitat
Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya
Quins materials bibliogràfics gestionem?
El fons de la biblioteca inclou diferents tipus de material, principalment monografies (20.000 volums), publicacions periòdiques (1.300 títols), distribuïts en tres sales:
Sala de consulta: és de lliure accés i posa a l’abast de l’usuari llibres, fulletons i una secció d’obres generals i de referència, ordenades i classificades en diverses matèries.
Hemeroteca: el fons de revistes i publicacions periòdiques del MAC es nodreix principalment gràcies a la política d’intercanvi del MAC, que proporciona a la biblioteca les publicacions dels museus i centres especialitzats de tot el món.
Sala de reserva: la sala està restringida al públic per tal de garantir una correcta preservació dels documents. Conservem materials valuosos com, per exemple, la part manuscrita amb diaris d’excavació (1908-1986) i altra documentació manuscrita, gràfica i fotogràfica d’excavacions, destacant-ne els diaris d’excavació més antics fruit del treball de grans arqueòlegs com Bosch Gimpera, Colominas, Duran i Sanpere i Pallarès. A més dels diaris, es conserva una còpia manuscrita feta a Alemanya de la part d’antiguitats i numismàtica dels 13 primers volums de l’España Sagrada de Flórez. La part impresa conserva obres publicades durant els segles XVI-XVIII i part del segle XIX, i està formada per obres d’especial interès o introbables. A més, s’hi conserven volums de gran format, amb làmines i gravats de gran valor artístic, com la col·lecció de Piranesi i de Montfaucon.
Què oferim a l'usuari?
La Biblioteca del Museu d'Arqueologia de Catalunya disposa de diversos serveis per als usuaris:
Fotocòpies
Està permès fer fotocòpies en blanc i negre del fons documental de la Biblioteca, excepte el material pertanyent a la Reserva o aquell que el personal tècnic consideri que no està en bon estat de conservació.
Tarifes:
Fotocòpia DIN A4..........0,05 €/unitat
Fotocòpia DIN A3..........0.10 €/unitat