La nova publicació de la revista Cypsela agrupa 8 treballs científics de recerca generals sobre la prehistòria i la protohistòria de Catalunya fins a l'època ibèrica.
Els dos primers articles estan dedicats al paleolític, i desenvolupen les recerques científiques realitzades per l’equip de Serinyà durant els darrers 10 anys a la cova de Mollet III i les pràctiques funeraris durant el gravetià final a Catalunya respectivament. El tercer treball recull un treball inèdit de caràcter interdisciplinari sobre l’estat de la qüestió de la quantificació d’individus de 14 dòlmens distribuïts entre el Moianès i Osona. El següent article, presentat també per l’equip GRAMPO-SAPPO de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), agrupa la dinàmica d’intervencions arqueològiques al Solsonès, a partir d’un projecte de recerca quadriennal enfocat al poblament i la explotació de l’alta Ribera Salada, i en especial sobre els resultats inèdits del dolmen de Cal Xinquet.
A continuació, J. Tarrús i altres presenten els resultats inèdits del Mas Baleta-III, conegut pels seus recintes megalítics del neolític final/calcolític recent campaniforme. El següent treball inclou els estudis de R. Castillo Latorre sobre la necròpolis de Can Missert (Terrassa), un dels jaciments emblemàtics del bronze final al nord-est de la península Ibèrica, amb una llarga tradició d’estudis morfo-tipològics de les ceràmiques, però als que faltava una anàlisi tecnològica.
El penúltim treball, presentat per J. Ferrer i l’equip del MAC Ullastret, estudia un tercer bloc de la muralla del Puig de Sant Andreu amb signes ibèrics, que confirmen el jaciment com a paradigma de l’epigrafia monumental ibèrica ja almenys des del segle IV aC, tipologia que no apareix en cap altre jaciment de la península Ibèrica fins a l’època imperial romana en llatí.
Finalment, el darrer treball, presentat per Joan C. Vidal, tracta sobre uns gravats prehistòrics fets amb incisions en un aflorament rocós prop del despoblat de Molinàs i de la Serra de la Balmeta, amb motius o representacions que es poden assignar al bronze final o edat del ferro.